快速

健康

風險測試

透過一站式健康管理服務模式,讓市民掌握有效方法管理健康,減少患上長期病患的機會,共同建設健康社區。

關於我們

東區地區康健站提供以地區為本的基層醫療健康服務,透過多元化的健康推廣、疾病預防、健康評估、諮詢及慢性疾病管理(如高血壓、糖尿病、腰背痛及膝關節炎等),提升居民自我管理健康的意識,加強推動個人和社區的參與,統籌和協調不同醫社界別,能更便捷居民在社區內照顧個人健康需要,以鼓勵市民預防疾病。

醫務衛生局向香港復康會批出東區地區康健站的營運服務合約,為期三年。

香港復康會致力成為一所具效能、影響力以及關懷的全人照顧及復康機構,透過創新復康服務及賦權殘疾或面對健康挑戰的人士,倡議全人健康、社會參與以及共融有利的環境。

服務內容

東區地區康健站提供三大層面的預防疾病服務。在東區居住或工作的人士可帶同住址/工作證明及身份證明文件到中心登記成為會員,參加三層預防項目:

會員專享

3大層面的預防疾病服務 

健康推廣、諮詢及輔導服務

健康教育活動推動健康生活模式以預防長期病患

健康風險基本評估

慢性疾病篩查 高血壓、糖尿病

慢性疾病管理

高血壓、糖尿病及肌肉骨骼病症(腰背痛及退化性膝關節炎)

健康推廣、諮詢及輔導服務

健康教育活動推動健康生活模式以預防長期病患

健康風險基本評估

慢性疾病篩查 高血壓、糖尿病

慢性疾病管理

高血壓、糖尿病及肌肉骨骼病症(腰背痛及退化性膝關節炎)

活動推介

各式各樣的健康工作坊和課程供會員參與,並會就著季度主題提供相關服務及活動

最新消息

對於糖尿病及高血壓相信大家都唔陌生,但大家知唔知糖尿病及高血壓對於眼睛有咩常見嘅影響呢?🧐
嚟緊3月9號(六),我哋康健站邀請到香港眼科視光師學會會長陳文彬博士為我哋講解有關糖尿病及高血壓常見嘅眼疾知識!🤗
🌟 健康係自己嘅,就算冇糖尿病或高血壓嘅人士都可以報名㗎,知多D學多D,立即報名參加講座了解更多有關眼疾嘅知識啦!😊
如果大家想了解更多講座詳情,請參閱海報🤗,對講座有興趣嘅話,就快啲打2634 0778報名參加啦!
注意⚠️ 如實體名額已滿,會抽籤決定實體名額,如有任何情況,本康健站保留最終給予參與活動資格的決定權。
新一季季刊終於登場啦🤣 ! 今季特別介紹在職人士嘅班組😍
事不宜遲,大家一齊睇吓嚟緊新一季度有咩活動班組適合參加啦 ❤️!
提提大家,今個季度活動報名開始日期係12月15號(星期五)下午2:30開始,
記得我哋只接受電話報名😌(不接受電話留言報名)
注意今季大部份活動會以抽籤形式進行,亦有啲活動係需要經評估😲
即係話報咗名之後都未必參加到㗎,所以大家要注意啦‼️
最後溫馨提示多次,係12月15號(星期五)下午2點30開始報名,大家唔使即刻打電話嚟,
因為冇得預先留位同埋我地係抽籤架🤗,電話報名熱線2634 0783 / 2634 0785。
🌟 如有任何情況,本康健站保留最終給予參與活動資格的決定權。

 

 

新一季季刊11/12 ( 星期一) 出爐啦!🥳大家睇季刊之前,可以先睇一睇活動報名須知😎
今季我地仍然係抽籤形式,當然有啲活動亦係需要經評估以了解會員嘅健康需要🥰
詳細內容請參閱以下附件,事不宜遲,大家快啲去熟讀下規則啦!🤗

「慢性疾病共同治理先導計劃」(「慢病共治計劃」)詳情。計劃將於十一月中推出,合資格人士在政府資助下,可自行挑選家庭醫生為他們進行篩查,並在診斷出有血糖偏高、患上糖尿病或高血壓後,由家庭醫生繼續為其診治和按臨床診斷處方藥物作長期跟進。

計劃希望達至

  • 提供便捷的糖尿病及高血壓篩查服務
  • 為參加者度身訂造健康管理方案,控制慢性疾病風險因素
  • 及早預防慢性疾病及減低出現併發症的風險
  • 實踐「一人一家庭醫生」理念

計劃詳情會上載至醫衞局「慢病共治計劃」的專題網站 www.primaryhealthcare.gov.hk/cdcc/tc

巿民及醫生如就計劃有疑問,也可致電熱線21575000查詢。熱線周一至周六上午九時至晚上九時會有專人接聽。

 

最新活動推介