快速

健康

風險測試

透過一站式健康管理服務模式,讓市民掌握有效方法管理健康,減少患上長期病患的機會,共同建設健康社區。

關於我們

東區地區康健站提供以地區為本的基層醫療健康服務,透過多元化的健康推廣、疾病預防、健康評估、諮詢及慢性疾病管理(如高血壓、糖尿病、腰背痛及膝關節炎等),提升居民自我管理健康的意識,加強推動個人和社區的參與,統籌和協調不同醫社界別,能更便捷居民在社區內照顧個人健康需要,以鼓勵市民預防疾病。

醫務衛生局向香港復康會批出東區地區康健站的營運服務合約,為期三年。

香港復康會致力成為一所具效能、影響力以及關懷的全人照顧及復康機構,透過創新復康服務及賦權殘疾或面對健康挑戰的人士,倡議全人健康、社會參與以及共融有利的環境。

服務內容

東區地區康健站提供三大層面的預防疾病服務。在東區居住或工作的人士可帶同住址/工作證明及身份證明文件到中心登記成為會員,參加三層預防項目:

會員專享

3大層面的預防疾病服務 

健康推廣、諮詢及輔導服務

健康教育活動推動健康生活模式以預防長期病患

健康風險基本評估

慢性疾病篩查 高血壓、糖尿病

慢性疾病管理

高血壓、糖尿病及肌肉骨骼病症(腰背痛及退化性膝關節炎)

健康推廣、諮詢及輔導服務

健康教育活動推動健康生活模式以預防長期病患

健康風險基本評估

慢性疾病篩查 高血壓、糖尿病

慢性疾病管理

高血壓、糖尿病及肌肉骨骼病症(腰背痛及退化性膝關節炎)

活動推介

各式各樣的健康工作坊和課程供會員參與,並會就著季度主題提供相關服務及活動

最新消息

大家期待已久嘅季刊終於出爐啦🤗!依家快啲一齊睇吓嚟緊新一季度有咩精彩活動啦!😜
提提大家,今個季度活動報名開始日期係6月12號(星期三)下午2:30開始,記得我哋只接受電話報名(不接受電話留言報名)
注意⚠️今季都係大部份活動會以抽籤形式進行,即係話報咗名之後都未必參加到㗎,所以大家可以期待下抽籤結果😌。
最後溫馨提示多次,係6月12號(星期三)下午2:30開始報名,大家唔使即刻打電話嚟,因為冇得預先留位架,電話報名熱線2634 0783 / 2634 0785
❗❗ 如有任何情況,本康健站保留最終給予參與活動資格的決定權。

新一季季刊就嚟出爐啦❤️!大家睇季刊之前,先睇一睇活動報名須知先啦😊,今季我地仍然係抽籤形式,當然有啲活動係需要經評估以了解會員嘅健康需要🥰
詳細內容請參閱以下附件,事不宜遲,咁多位快啲去熟讀下規則啦😎

大家期待已久嘅季刊終於出爐啦😎!依家快啲一齊睇吓嚟緊新一季度有咩精彩活動啦!🤣

提提大家,今個季度活動報名開始日期係3月15號(星期五)下午2:30開始,記得我哋只接受電話報名(不接受電話留言報名)

注意⚠️今季都係大部份活動會以抽籤形式進行,即係話報咗名之後都未必參加到㗎,所以大家可以期待下抽籤結果😌

最後溫馨提示多次,係3月15號(星期五)下午2:30開始報名,大家唔使即刻打電話嚟,因為冇得預先留位架,電話報名熱線2634 0783 / 2634 0785

‼️ 如有任何情況,本康健站保留最終給予參與活動資格的決定權。

     

新一季季刊就嚟出爐啦😎!大家睇季刊之前,先睇一睇活動報名須知先啦🤗,今季我地仍然係抽籤形式,當然有啲活動係需要經評估以了解會員嘅健康需要❤️。

詳細內容請參閱以下附件,事不宜遲,咁多位快啲去熟讀下規則啦🥰!

最新活動推介